20 Mac 2011

Kenapa plagiat wujud di kalangan student....

as salam all blogger...


isu panas n kan...
PLAGIAT...
plagiat blh la diertikan dgn pengambilan, pencedokan, peniruan dan sewaktu dgnnya ke atas sesuatu kerja,idea dan ape yg sepadan utk dijadikan hasil kerja yg dianggap titik peluh kite... hahhaahaa..
paham ke x???

orait...

1. Sebab ingin menonjol dlm pelajaran
-sbg student, semestinya mahu dipandang tinggi oleh sume org... so, dorg n meniru sbb nk menonjol... tpi sedarlah, cara plagiat n salah...

2.Membanggakan parent dgn result yg cemerlang
-setiap semester pastinya akan ade final exam yg akan dihadapi kite si student n... so, mesti la nk result yg baik... bile jiran2 tye result, msti nk yg gempak2.. then, akan disebar2kn sehingga parent sgt bangga dgn result tu... padehal.... shhh...

3.Lecturer yg terlalu strict
-bab n sensitif sikit la... pantang asgnment xhantar, kne tolak markah la... kne warning nk banned paper la... nk melepaskn diri dari xsiap keje, terpakse la dorg tiru je... 

4. Tertekan nk kekalkan pointer yg tinggi
-pointer mmg penting... klu pointer xcantek susah sikit la nk dpt keje kan... tpi kne ingat... pointer je xcukup, kne ade skill2 lain gak... so, sbgi student kite juz buat yg terbaik, selebihnya tawakal la...

5. Tercabar dgn rakan2
-bab2 mencabar n ade yg pantang... "klu dpt 3.5 ke atas aku blanje domino's".. wah... klu cm n ok la lagi... klu la ade yg mencabar cm "klu xdpt 3.5 ke atas jo jgn kawan ngn kitorang lagi"... wohooo... jgn la sampai cm n...

ok la, sampai sini dlu...
aku pon xtau nk tulis pe dah...

*internet slow... dh lme aku nk tulis... tpi xmengizinkan...






7 shout!!!:

i am S!L4H.. berkata...

erkkk~
selalu copy beramai-ramai.
kdg2 1 kelas. fuhhhhh

Afiq Din berkata...

haha.. kantoi silah...

i am S!L4H.. berkata...

ayokkkkkk.
afiq pnah wat x?

Afiq Din berkata...

hehe... no komen :P

dina darwina berkata...

he3x..dina setuju

i am S!L4H.. berkata...

x aciiii. haha.

memel berkata...

ni perkara biasa bagi student.
study last minit pon satu hal.haha

Related Posts with Thumbnails
 

aKu nAk KaTe ApE © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes