30 Sep 2010

Tunjuk Perasaan...

2shout!!!
salam semua...
harap2 korang xde la borink nk jengah2 blog aku nie ye...
sgt bz la beberape minggu nie...
sampai nk BW pon ikut dan je...
ari nie aku nk berbicara pasal perasaan...
cewahhh... slame nie dok ngarut2 ntah pape..
skang nie pon nk ngarot lagik...

ok.. berbalik kepada title yg aku wat 2...

ade persoalan yg bermain kat fikiran aku nie...
perlukah kite nie tunjuk perasaan kite setiap mase???
kang dikate syok sendiri plak kan...

apa ade pada perasaan dan ape yg perlu ditunjukkan???

aku bgi contoh la ye:

Situasi A
-si polan mendapat result yg cemerlang dlm exam die... so, pe perasaan die... of coz hepy kan... melompat-lompat gitu.. di sini la cara si polan menunjukkan perasaannya iaitu hepy...kat sini bagi aku mmg ptt la die tunjukkan perasaan die 2..

Situasi B
-si polan ditinggalkan oleh kekasihnya.. perasaannye ketika itu sgt2 la sedih.. almaklum la, cinta sepenuh hati dibalas begitu plak kan... so, how die nk impress perasaan 2??? adakah die dok post kat laman2 cam nie ke, fb ke, twitter ke n macam2 lagi la.. perlu ke die tunjukkan perasaannye?? yela, dulu ade la org dok tye sehat ke, da mkn ke, bile nk jmpe ke, ade prob ke?? blh la nk kongsi kan...

Situasi C
- si polan diejek oleh member2 die kat skola la katekan... time 2 plak ngah tensen ala2 SPM nk hampir la... so, kat sini ade 2 benda die nk wat either nk tunjuk perasaan ataupon sorok je.. die tunjuk perasaan ngn melakukan tindakan kat member2 die... ape yg die wat 2 aku xtau la.. jgn gado suda ye.. satu lagi die abaikan je.. bek die g release tensen kat tmpt len dri nk ngadap member2 die yg cibai 2.. haha... terlepas plak..

so, kat sini dari semua contoh situasi yg aku bgi ape pendapat korang??
 layan la lagu nie skali.. heh














27 Sep 2010

Kak Suzie Tag Aku

2shout!!!

salam semua... 
xde ape nk tulis nie.. tapi ditag oleh suzierahman plak..
so, ade la nk tulis kan... haha
k tanpa buang mase kite teruskan ya..

1) Apakah benda yang paling penting dalam hidup korang?
- IC, klu xde IC abes la aku jadi PATI

2) Benda terakhir yang korang beli menggunakan duit korang sendiri?
- aku bli mknan tdi.. nasi goreng belacan...

3) Dimana tempat korang ingin melansungkan perkawinan korang dan tema perkawinan korang nanti?
- nie ape punye soklan da.. blaja pon blom abes... langsung kawen kat kg aku suda... tema the blues or putih...

4) Adakah korang sedang bercinta sekarang?
- xsampai seru lagi

5) Berapa lama korang akan mencintai kekasih korang?
- nk sampai akhir hayat la.. xnk la putus2 tgh jalan nie...

6) Dimana korang selalu berjumpa dengan kekasih korang?
- hurm... plan jmpe kat wayang la... lame da xtgk wayang nie... (klu da sampai seru la..)

7) Novel/buku/majalah terakhir yang korang beli?
- last aku beli buku calculus.. hahaha

8) Apakah nama penuh korang?
- MOHAMAD AFIQ BIN MOHAMAD DIN

9) Antara mak dengan ayah korang, yang mana korang lebih mesra?
- same je...

10) Namakan orang yang korang betul-betul nak jumpa dalam hidup korang
- org yg blh menceriakan aku... tp xjmpe lgik nie...

11) Adakah korang basuh baju korang sendiri?

- kat umah sewe je.. klu umah sendiri pki mesin la.. :P

12) Dimanakah tempat yang korang betul-betul nak pergi?
- tempat yg best la.. cam theme park ke, kire blh enjoy ngn member2..

13) Pilih salah satu, peluk atau cium?
- nk sume... haha..

14) Beritahu 3 benda tentang orang yang tag korang. -
-kak suzie yg slalu nyakat aku

-suke gile kklu kne tag masuk contest.. haha.. kantoi

-single lagik.. sape2 yg berminat trus tye empunye diri..

15) 5 benda yang korang sangat-sangat sayang dalam hidup korang
-IC

-Kad Bank

-Hand phone

-cincin murah aku pki skg nie.. haha

-sijil2 aktiviti sampai skg

16) 5 lagu yang korang paling suka dan selalu dengar?
- The Times - spektakular

- Couple - Whoa Oh Sayang

- Zivilia - Aishiteru

- Loque n Atilia - Dinda Kanda

- Melda Ahmad - Putus

17) Bila tarikh lahir korang dan kat mana korang sambut tahun lepas?
- 20 OCT 1989 & thn lps xsambut... dah dekat nie.. korang prepare hadiah ye.. haha

18) 5 orang blogger yang korang nak tag.
-zuhanis
-cik macy
-wawa
- juju
- nadia

19) Cerita sikit tentang blogger pertama yang korang tag
- zuhanis -budak perak study kat puncak alam kan? hehe
- cik macy - ada blog lame yg aku slalu gak baca tpi jarang komen.. huhu
- wawa - slalu sebok kat shoutmix die
- juju - new blogger yg sudah mula berjinak-jinak ke alam blog
- nadia - femes ngn header bertajuk fun n crazy gurl... jgn mara












Suara...

4shout!!!
salam all blogger...

alhamdulillah, ade la lagi terlintas nk menulis nie...

ari nie ade event kat U...

tuk isi mase lapang pon aku join la...

bosan kot klu setakat duk kat umah kan..

ape kaitan ngn tajuk??? da ke laut plak aku nie..

haha..

xpe2... nk berbicara pasal suara nie...

suara apekah???

suara azan, hati, garau, lembut...

xkesah la.. jnji pasal suara...

tadi time event yg aku masuk pon hati nie ade bersuara yg kate aku blh menang...

yeah... positive dah kat situ, juz nk kne usaha je... tpi xde rezki... so, redha je la kan..

al-kisah suara nie plak...

adakah muke yg alim2 gitu suaranye ade aura??? hehe...

kadang org baik bile suara ganas, kompom kan 1st impression org yg kenal die bad...

tpi org jahat bile suara baik2 je, kire ayat2 manis la impression kat die dah tentu baik kan...

suara nie byk mainkan peranan kan...

penyanyi klu setakat nk publisiti je, muke lawa da cukup..

but klu btol2 nk berjuang dlm bidang suara mesti la ade teknik2 die kan...

aku pon malas da nk merapik nie,..

dah xde bnde nk tulis.. haha..

sekian dulu ye...

wasalam

 

 

 






23 Sep 2010

Kaya, Berilmu atau Kaya berilmu...

6shout!!!
salam semua bloggers...
today nk share plak citer pasal ape ye??? tgk tajuk la klu nk tau ye.. hehe

ok, dlm kehidupan kite tentu saja akan ade impian yg nk dicapai..
setiap impian itu xkira la kesenangan hidup ke, jnji kite ke, ape je la...
now aku fokuskan kat 3 impian utama kite ye...

1. Kaya
-klu impian juz nk jadi kaye je, pangkat2 SPM pon blh  kaye kan...
-byk dah contoh2 hartawan, jutawan yg kaya hanye bermodalkan SPM je.. tgk aje la Tan Sri Lim Goh Tong, Dato' Sosilawati... dorg nie hanya ade SPM je kot..
-npe dorg blh berjaya sampai cm2 skali?? atas usaha yang x pernah putus2..
-kejayaan xkn dtg sendiri tanpa usaha kan... 
sumber pict: google

2. Berilmu
-ilmu adalah penenang hati... ilmu adalah lebih bernilai kan...
-para2 ilmuan tentunya tidak mengharapkan sangat akan harta benda kerana cintanya pada ilmu
-so, klu blaja tinggi2 pon tapi xde usaha nk jadi kaya pon tetap di takuk lame kan... maksud aku takuk ekonomi la.. ilmu still tinggi...
sumber pict: google

3. Kaya Berilmu
-yang nie tentunya lebih bernilai kan.. kaya dan berilmu...
-pastinya usaha yg gigih akan dibalas dgn kejayaan dan ilmu yg dipelajari tentunya blh digunakan utk masa panjang kan...
-tpi pengorbanannya mestilah lebih besar.. btol x?
sumber pict :google

so, skali lagi la nie??
yeke?? da byk kali kan... haha
ape pendapat korang sume???
sharing is caring.. barulah memupuk kasih syg kan... haha.. ngarut plak..
sampai sini dulu.. salam



   




22 Sep 2010

Sape nak hadiah free? =)

5shout!!!

salam semua...
aku kne tag tuk masuk GA nie..
dijemput oleh cik iday
sangat mudah GA n.. tgk tajuk pon da tau kan...

nie syarat2 nye:

1. bt entry "Sape nak hadiah free? =)" 
and letakkan sekali gambar ni dan link kan terus ke blog nadiafarahida


2. dan jgn lupe, letakkan gambar ni skali kat side bar blog korg 
dan link kan terus ke entry ni ye. klu pic besau sngt, korg tlg kecikkan ye.

3. mnjadi follower blog nadiafarahida.
4. tag 3 org blogger 


tag lebih sikit ye nadia...


Tarikh tutup:
1 October 2010, 10:00 am.
 






21 Sep 2010

tq my 200..

4shout!!!
salam semua...
alhamdulillah, akhirnye follower aku dah mencecah 200 org...
blog yg xseberape ni pon blh ade 200 follower...
haha, bgi aku kejayaan besar kot...
aku xsmpat nk post smlm...
follower ke 200 aku adalah miranisa
tq ea...
jgn lpe plak amek award nie tau...

nie serba sikit yg aku sempat nk share ngn korang pasal cik miranisa nie...


cun x?? hehe... tgk la header die 2...
okeh, latest entri die yg sempat aku bace pasal jejaka2 hot..
member2 die la...

quite nice jugak blog nie, dgn layout yg ceria2 gitu...
korang blh la jugak follow2 die kan...
pape pon, tq cik miranisa...
keep in touch ya..







20 Sep 2010

Ditemukan atau Dipertemukan Jodoh...

8shout!!!
salam semua...
bermain-main di fikiran aku tentang jodoh nie...
adakah kite nie ditemukan atau pon dipertemukan jodoh???
confuse??? hehe
ape beze ye...

ditemukan jodoh
-membayangkan yg adakah kite ni nk pilih sendiri ke ataupon org yg pilihkan..
-mak ayah pilih??? satu lagi persoalan...

dipertemukan jodoh
-yg ni plak cm ne ye??? dipertemukan jodoh oleh Allah...
-kadang2 kite n dok penat2 plan klu da xde jodoh pon payah kan...

e
eh, terkeluar plak couple band... haha

so, ape pendapat korang???






19 Sep 2010

shoutmix prob

2shout!!!
salam semua...
penat2 lpas tgk bola saje2 la nk gatal2 tgn dok BW...
tetibe
ape kes nie sbnarnye??? 






18 Sep 2010

I LOVE U CONTEST

4shout!!!
salam semua...
hari nie aku join satu contest yg ditag oleh cik zty ni...




ni syarat2 peryertaannya:

1) Open to ALL bloggers
2) Buat satu entry bertajuk "I LOVE U CONTEST"
3) wajib menjadi follower blog mizzfrogycute dulu
4) Letakkan banner contest di tepi sidebar blog dan juga entry korang
(harus ada link back ke contest ini ye)
5) sila tag 3 bloggie laen lebih ramai lebih bagus eah
6) jangan lupe comment post ni supaya senang ash nk ambush peserta2
muke xbleh blah... hahaha...

knp aku syg die???
n adik aku yg bongsu... aliya namenye...
aku syg die sbb die manje ngn aku...
aku syg die sbb die slalu je gurau2 ngn aku...
sbb klu aku lme xbalik kat umah time kat U dia blh demam kot...
aku syg die sgt...


>>nie ha aku nk tag 3 org... pastikan masuk tau..
 

Tarikh tutup : 30 SeptEmber 2010



16 Sep 2010

Tak Payah!!!

10shout!!!

salam semua...
nk cerita pasal xpayah nie... hehe

al kisah di sebuah surau dkt stesen bas lame...
dialog antara yg di luar surau dan di dalam surau...

*di dalam surau
tok: nak, tak payah nk solat nie...
anak1: ye ke tok?? bagus la 2...

*di luar surau yg terdengar suara dri dlm surau
anak2: huish!!! ape aku dgr nie???ko ade dgr x?
anak3: a'ah la.. tak payah solat aku dgr... ade ajaran sesat baru ke nie?
anak2: terkenal kite klu bongkarkan kes nie kan... ko bayangkan mne tau kot2 kite dpt award cm dlm blog 2 (yg nie xde kaitan.. hahaha..)
anak3: btol gak 2.. nk serbu or panggil jakim ke, jais ke dulu?
anak2: aku rase bek kite jdi pengintip dulu.. wat2 cam nk masuk ajaran 2...
anak3: waa.. geliga otak ko nih... bru kite tau gerak-geri pengamal die... lgi byk info la dpt kan...
anak2: biase la... ape lagi, jom la...
anak3: jom2...

*keempat-empat watak skg nie dlm surau
tok: btol x nak? tak payah nak solat nie...
anak1: yela tok.. tak payah pon...
anak2&anak3: assalamualaikum... maaf menyapa.. kami ade dgr tadi yg tok kate tak payah nk solat nie? btol ke?
tok: ya wahai cucuku... tak payah pon... g la amek wuduk, kemudian solatlah.. 'tak payah' kan...
anak2&anak3: laaa... ingatkan tak payah 2 xkene wat... rupenye tak susah.. ape da...

-moral: bahasa nie mcm2 maksud.. hehehe






15 Sep 2010

8 cara nk hilangkan stress

9shout!!!
salam to all blogger...
raya dh menjelma kan.. korang mesti ngah bz dok mengumpulkan duit2 raye...
so, jgn la sampai terlupe plak keje2 yg kite tinggalkan sblm nk menyambut raye...
bile da di'hold' keje yg xsiap 2 mesti stress la kan nk cari mood balik nk wat keje...
kat sini aku nk share la sikit care2 nk hilangkan stress 2..

>>Dekatkan diri pada-Nya
-kite nie sering lupe pada-Nya. bile kite senang n happy tentu saja kite lalai dlm mengingati-Nya. aku pon ngaku aku sendiri lalai. nk tenangkan diri berdoa la.. Insyaallah, doa kita akan dimakbulkan.. Dia Maha Mendengar
cam biase la pak cik google punyer pict

>>Ramaikan kawan
-stress bg yg putus cinta??? berkawan la.. dgn adenye ramai kawan kite blh lpekan kisah sedih tu sikit2.. sbb xsume orang akan paham ape kite rasa or nak.. maybe certain kwn tu paham sebahagian saja...

>>Berhobi
-hobi?? kumpul setem, gundam n pape la.. nk kumpul setem cam lgi rilek kan.. kos xtinggi sgt cam kumpul gundam... haha.. bgi laki sesuai la nk kumpul2 nie.. bgi gurl, slalu nyer akan menghabiskan mase dgn bace novel sbg hobi... btol x??
cam biase la pak cik google punyer pict
 
>>Lakukan sports yg korang suke
-slain dpt menyihatkan badan korang akan bersungguh-sungguh tuk bgi yg terbaik dlm sports yg korang main.. futsal contohnye, kompom2 la puas kan bile team korang menang.. dari situ positive aura kluar dri badan n wat minda tenang.. bgi yg gurl sport biasenye men badminton, netball or sewaktu dgnnyer..

>>Tengok wayang or movie yg genrenye korang minat
-xsalah klu nk habiskan mase dok tgk movie2 pilihan korang.. dari situ blh la nk renungkan npe korang stress sgt.. sbb citer2 yg kite tgk kadang2 ade kaitan ngn hidup kite..

>>Kuar2 g holiday

cam biase la pak cik google punyer pict
 
-n bagi yg byk duit.. manjekan la diri korang g holiday.. cuti2 malaysia la kirenye... keindahan alam yg kite lihat tentunye akan wat kite tenang kan...

>>Lepak2 minum kopi ngn member2
-n yg bajet kecik blh lepak2 kat kdi kopi.. klu ade bola lgi bgus, tgk skali la.. ape lagi.. lgi2 klu game chelsea... haha... dgn minum2 santai cm nie, bile nk share citer pon best.. yela, xterikat ape pon yg kite nk kate or citer ngn member.. luah je...


>>Bercium
 ihsan pak cik goole
-haaaa... yg nie panas nie.. korang nk tau blh g blog gerrad nie.. 

okeh sume, sbnarnye stress nie bagi aku mmg perlu tuk meningkatkan prestasi kite..
yela, kite klu nk wat yg lbih baik msti perlukan cabaran tuk lakukannye...
keje tetap kne siap w'pon korang wat ape yg aku tulis nie... 
sampai sini dulu ye.. klu2 ade yg aku salah tulis mtk maaf byk2 ye..
aku nie manusia biase yg xlari dari wat kesilapan..





13 Sep 2010

Ramadhan Sudah berlalu...

7shout!!!
salam semua...
alhamdulillah... seperti yg sume tau kita dh pon mengharungi bulan ramadhan al-mubarak...
kini tiba pula bulan syawal yg penuh dgn kerinangan, gelak-tawa...
aku nie sbnrnye xtau nk tulis per...
hehe...
saje nk bermadah-madah...
aku sempat la tgk2 blog2 yg aku follow ptg tdi..
tpi penat punyer pasal, tgk seimbas lalu je la...
mmg byk la citer2 raye korang kan... musti best...
xkurang jugak citer berkenaan jutawan kosmetik, Dato' Sosilawati...
memg panas la citer die..
xnk la ckp pasal die, sume da tau kan3??
okeh, citer raye plak...
ape aku dpt?
-syukur di hari raye thun nie aku dpt beraye 2 kg.. kg mak n abah
-aku dpt drive kete.. haha.. memg n pon yg aku dpt klu balik kg...
-mcm biase la lawat2 sedare-mare kat kg sane.. almaklumlah lame giler xjmpe...
-masakan kg... penuh dgn ulam-ulaman...
-berat naik.. haha... kompom la, bila dh xtahan tgk mknn raye...
-naik bot nk merentas sg.kelantan sbb nk g kenduri kawen... best woo.. mmg btol2 kg..

ape yg aku xdpt?

-aku xdpt tgk EPL.. huhuhu... jnji chelsea menang...
-xdpt nk shoping2 kat kg sane... byk sgt beraye kat umah org...

byk yg dpt dri xdpt kan...
so, ade hikmah sume yg jdi...
nk share pasal duit raye malas la...
hehe... klu dpt alhamdulillah...
klu xdpt, xpe... xde rezki la 2...
sekian dulu...
salam...







8 Sep 2010

SLmT BERhari RayA..

12shout!!!
salam semua...
maybe n last entry before raye...
hehe..
lpas raye bru sambung...
aku nk ucapkan slmt menyambut hari raye aidilfitri..
maaf zahir dan batin...
moga raye thun nie akan bgi korang lgi byk duit raye...
amin...
aku xde pict nk share la...
jap aku search... hehe
taraaaa...
kelam kabut mengedit..
k sume...
wasalam...
jgn lpe klik2 skali klu ade nuff ye...
hehe


7 Sep 2010

Eksekutif n Kehakiman???

2shout!!!
salam semua...
nk share skit pasal problem la...
ape akan jadi klu pihak Eksekutif dlm negare nie campur tgn dlm pihak Kehakiman???
 
mesti tertanye-tanye kan mane keadilan sebenarnyer klu ade sebelah pihak yg berat sebelah...
aku dpt info pon dri sini 
huish, ape la nk jd ngn dunia skg kan...
patutnye sistem kite kne la telus kan...
kadang2 yg slah blh jdi btol... n yg btol blh lak dipersalahkan...
so, sampai sini dulu...
semua pendapat amatlah dialu-alukan...

  mcm biase pict sumber dri google..
 
sekian, wasalam...



6 Sep 2010

Aku Kne Tagged

2shout!!!
salam semua...
bertemu kembali kite hari nie...
aku kne tagged ngn cik ermacik mila nie...

rules and regulation: 
1)if you've been tagged, you must write your answers in your own blog and replace any question that you dislike with a new, original question. 
2) tag eight people.
don't refuse to do that. don't tag who tagged you.

****************************************************

(1) who sleeps in bed next to you?
-adik aku...

(2) what are u doing now?-duk dpn laptop tgk2 ape ade...
-cari mood nk setel asgmnt.. hehe

(3) what kind of kuih raye did you make?
-aku nk wat kuih raye? haha... xde pon

(4) best day of the week?
-klu ade yg ajak2 kuar la... bosan kot duk umah

(5) what really creepy?
-geli?? hurmmm... ulat sampah kot..

(6) what's your current fandom/obsession/addiction?
-aku pon xtau... bola kot..

(7) what are the colour of your baju hari raya?
-ingat nk bli colour hijau kulit pisang.. da lme plan.. tup tap bli gold la...

(8) what did you eat for break fast today?
-gile ape.. aku pose la...

(9) what is your aim for this raya?
-xde aim la... juz klu dpt jmpe lgi rmi member lgi bagus

(10) what was the last thing you bought?
-belt kat downtown...

(11) what was the coolest thing you have seen recently?
-proton nk kuar waja baru... tpi harge xbest..

(12) does the cool thing above affect your mood?
-xpon.. xmampu lgi nk bli...

(13) what is your zodiac sign?
-libra

(14) do you want to learn other skills?
-yup2... blh je...

(15) where are u now?
-kat umah...

(16) if you could meet anyone now, who would you meet?
-ntah...

(17) what's something you'd like to say to someone right now?
-aku nk hepy...

(18) what are you looking forward to?
-future job

(19) say something to person who tagged you?
-byknyer soklan erma n mila... hhuhuhu
-pape pon tqvm.. slmt berhari raye
(20)tagged 8 people
-sue 

okeh, kpd sume yg ditag jgn lpe jwb yer...
sekian...
wasalam







 

5 Sep 2010

Award raye,,,

6shout!!!
salam semua...
ingt hari biase je ade award...
rupenyer raye pon ade... hehe
tq to tiefazatie

  ade la soklan nk kene jwb..

1. pose penuh x tahun nie?
-dri 1st ramadhan sampai entri n tertulis alhamdulillah xpenah miss lgi..
2.kalau saya mintak maaf, sudi maafkan?
-insyaallah... aku akan buang jauh2 ape yg terkecil hati...
-klu korang bgi duit raye lgi cpt aku maafkan... hehe

3.kampong kat ner?
-kampung mak kat perak sane.. teluk intan...
-abah plak kat klantan... tanah merah sane...

4.blog nie comel x?
-comel ke?? xkot... bkn pandai aku nk hias2 ngn banner berbagai...
-byk lgi nk kne blaja la...

5.kne tag org la
-aku tag sume org yg berkunjung ke blog aku...
-jgn segan2 nk amek yer... tq 4 ur support..

sekian, wasalam



Bebaskah Kite Bersuara d Negara Sendiri???

5shout!!!
salam semua...
tgk tajuk da tau kan ape yg aku nk tulis hari nie...
bebas???
bebas???
bebas???

bebas ke kite nk bersuare kat malaysia nie???
slalunyer bile kite tgk tb, bace paper, dgr radio mst sebelah pihak jer yg akan diberi pluang yg lebih tuk bersuara...
so, cm ne sblh pihak lagi nk bersuara...
mmg btol nk bebas 100% mmg la xblh...
tpi xsalah nk bersuara bagi memperbetulkan kesalahan sebelah pihak...
jdi, kne la bekerjasama tuk dpt meningkatkan kepercayaan semua pihak...
korang tgk je la akbar utusan yg kadang2 diragui kesahihannye...
aku pon xnk ckp lebey..
tepuk dada tye selera...
sekian, wasalam...
  pict mcm biase la.. dri pak cik google

piece malaysia...


4 Sep 2010

Wardah top-up raya Giveaway

8shout!!!
salam semua...
nie 1st time aku join contest...
klik sini nie klu nk join..

sim card: maxis
Tarikh tutup penyertaan : 7 September 2010 / 28 RAMADHAN.







 
Related Posts with Thumbnails
 

aKu nAk KaTe ApE © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes