13 Jan 2011

Ape itu FI dan Ta'widh

as salam all blogger...
today nk share satu citer n nk mintak pendapat korang sume skali...
hari n baru aku berkesempatan tuk setelkan yuran UiTM...
beratur agak pnjg gak la w'pon transactionnye jp je...

lame dah aku xwat transaksi kat bank islam a.k.a BIMB
kali n aku byr yuran pki ATM la...
sng, mudah dan cepat...

tpi, lpas je aku setel wat pembayaran...
aku terbaca note kat bawah resit tu...

die tulis cm ni :

"MULAI 27.10.10, RM50 FI DAN TA'WIDH ATAS LEBIHAN PENGELUARAN AKAUN SEMASA AKAN DIKENAKAN"

disebabkan aku dh lme xwat transaksi kat bank islam tu, mmg aku bru sedar la...
tpi, yg aku confusenye ape yg dimaksudkan ngn ta'width?
hurm... klu setakat singgit dua tu maybe la aku abaikan...
tpi, bile die tulis RM50, huish... masak aku...

so, aku cari la info sikit pasal ta'widh n...
ta'widh bermaksud:
Penalti yang dipersetujui oleh pihak-pihak yang berkontrak sebagai ganti rugi yang berhak dituntut oleh pemiutang apabila penghutang gagal atau lambat melaksanakan tanggungjawabnya membayar hutang. 

kat sini cam berlaku someting yg aku xbrape suke la...
maksud ta'widh n penalti yg dipersetujui...
tpi, adakah aku bersetuju?

pendapat???












9 shout!!!:

mozuba berkata...

Alamak...aku xleh nak kasi pendapat la...Sebab xpernah ada urusan PTPTN ni. Tanya la pihak bank..kan senang..

LehaMY berkata...

Pasal ini susah sikit . Suppose memang patut ada perjanjian . tapi pun , tak tahu gak mcm mana.

Afiq Din berkata...

mozuba: 2 la.. tpi, patutnye bg info dlu kat hp.. sbb time wat akaun dlu dh bg no kat bank tu

leha: yup2... kite same2 pening.

miss epa berkata...

xthu sgt pasl ni.better refer pihak bank eh. :)

misSbLurRy berkata...

hurm....aku pun x paham.....
pelik nie

alinac lover berkata...

ala xbrapa paham ler

ijam ismail berkata...

adoyai cian lorh...
xpat nk bntu..sy pun xphm sgt..ngee..

izuan berkata...

mungkin sudah ada perjanjian yang tertulis dalam kontrak yang panjang lebar dan dicetak tulisannya kecil-kecil yang membuatkan kita malas nak baca lantas terus menandatangani =)

kebiasaannya memang sudah ada tercatat atau termaklum untuk kita seperti "...akan dikenakan caj tertentu jika..."

syrupmasin berkata...

wow..nih kene tanye budak islamic banking nih :D

Related Posts with Thumbnails
 

aKu nAk KaTe ApE © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes